Social og sundhed.png

Vision

I Alternativets Unge tror vi på, at et stærk samfund er sikret gennem frihed for den enkelte og et socialt ansvar for fællesskab. Vi ønsker en stærk og beskyttende velfærdsstat, hvor alle kan opnå deres potentiale - uanset størrelsen på ens pengepung.

Derfor ønsker vi også at fjerne mange af de kontrol- og incitamentsstrukturer, der især rammer de socialt udsatte i dag, da vi grundlæggende tror på, at alle gerne vil bidrage til en bedre verden - selv dem, der står uden for arbejdsmarkedet.

Det handler altså om at opbygge tillid mellem mennesker, og skabe gode vilkår så alle kan deltage på ligefod i vores samfund.

3.1 Forslag | En røgfri generation

Alt for mange unge begynder i dag at ryge. Det vil vi i Alternativets Unge gerne lave om på. Derfor ønsker vi at hæve prisen på cigaretter med 10 kr. om året, indtil en pakke koster 90 kr. samt give alle pakker, uanset mærke, et neutralt udseende, så færre lokkes af et fristende ydre. Vi ønsker desuden, at en del af afgiftens indtægter øremærkes til oplysning og hjælp til rygestop, så dem, der har lyst, kan få hjælp til at stoppe.

Derudover ønsker vi at skjule al tobak bag kassen i supermarkeder, at butikken fratages retten til at sælge tobak, hvis de gentagne gange tages i at sælge til mindreårige, og ved lov at kræve, at alle cigaretfiltre bliver nedbrydelige i naturen, så de skodder, der smides på jorden kun ligger i naturen i få uger - ikke flere år.

3.2 Forslag | Gratis Tandpleje til unge

I dag er det dyrt at få ordnet tænder, men gratis at få gips på armen. Af denne grund dropper unge i dag i langt højere grad end andre befolkningsgrupper tandlægen. Det viser tal fra bl.a. Danmarks Statistik. Det mener vi i Alternativets Unge er en uheldig udvikling, da tændernes sundhedstilstand er vigtig for kroppens helbred som helhed. Derfor ønsker vi at gøre tandpleje gratis for personer mellem 18-24 år, samt at indføre en rabattrappe for unge mellem 25-28 år, så unge ikke bliver ramt af den helt store regning. Derudover ønsker vi på sigt at arbejde mod gratis tandpleje for alle aldre


Politiske udspil

 

Ønsker du at danne dig et overblik over, hvad vi mener, så kan du med fordel læse vores principprogram